Koli, Pielinen ja Suomen kesä näyttivät parhaat puolensa Martikaisten suvun kokoontuessa tapaamiseen Luontokeskus Ukossa Kolilla 3. elokuuta 2013.

Martikaiset Luontokeskus Ukon auditoriossa (Kari Raatikainen)

Tällä kertaa tapaaminen aloitettiin yhteisellä lounaalla nykykarjalaisesta pitopöydästä Sokos Hotel Kolin ravintolassa. Lounaan jälkeen siirryttiin Luontokeskus Ukon auditorioon, jonne tapahtumaan tulleet 118 Martikais-sukuista varsin hyvin mahtuivat. Luontokuvaaja Markku Tanon multivisioesitys Kolin neljästä vuodenajasta toi silmien eteen lähiympäristön luonnon monimuotoisuuden ja vaihtelevuuden.

                Polvijärveläislähtöinen kirjailija Unto Martikainen kertoili värikkäästi menneiden aikojen tavoista ja uskomuksista kuten karjan kasvatukseen liittyvistä taioista. Pohjois-Karjalan Martikaisia tutkiva sukuseuran puheenjohtaja Liisa Raatikainen teki katsauksen omien tutkimustensa tämän hetkiseen tilanteeseen sekä kertoi nimeen liittyvää tilastotietoa. Nykyisenä nimenä Martikainen on 5820 henkilöllä. Seuran rahastonhoitaja Marja Laurila esitteli lyhyesti omaa luovutetun Karjalan alueen Martikaisia koskevaa tutkimusaineistoaan. Savon Martikaisia tutkiva Leena Zenkner ei päässyt paikalle, mutta lähetti tilaisuuteen kirjallisen tervehdyksensä.

Ilmari Martikainen ja Pielinen (Kari Raatikainen)

             Tilaisuuden lopuksi oli halukkailla mahdollisuus lähteä kävelykierrokselle Kolin maastoon luonto-opas Ilmari Martikaisen johdolla. Kierroksella nähtiin Ukko-Koli, Akka-Koli ja Paha-Koli sekä autereisessa auringonpaisteessa kylpevä Pielinen. Noin 70 vuotta Kolilla asunut Martikainen kertoili niin vuoden mittaan Kolin rinteillä tapahtuvista metsäluonnon ilmiöistä kuin taannoiseen kansallispuistohankkeeseen liittyneistä luonnonsuojelun ja matkailubisneksen ristiriidoista. Kolin maiseman muuttuvuus tuli esiin Martikaisen todetessa Ukko-Kolin päällä, ettei hän ole koskaan nähnyt Pielistä aivan juuri tällaisena. Jääkauden jäljet ovat selvästi nähtävissä Kolin kvartsiittikallioiden pinnassa.

              Tieteellisellä tarkkuudella Ilmari Martikainen kertoi jääkaudesta olevan nyt 10.058 vuotta. - Kun olin koulussa viidennellä luokalla, sanottiin että jääkaudesta on kymmenentuhatta vuotta. Siitä on nyt 58 vuotta, Martikainen totesi.

Takaisin