Kulkureitti-projekti


Sukuseuran Kulkureitti-projekti alkaa tuottaa kolmen vuoden tutkimuksen jälkeen ensimmäisiä selkeitä tuloksia.


Seuran ohjauksessa ja monien ihmisten tekemien testien tuloksena on muodostunut varsin hyvä kuva Martikaisen sukuhaaroista ja suvuista. Tulosten saamisessa on auttanut erityisesti DNA-testauksen viime vuosien nopea kehitys. Saataville on tullut Big Y-700 -testi, jolla saadaan paljon tarkempia tuloksia.


Sukuseuran hallitus teki vuoden 2019 loppupuolella päätöksen Kulkureitti-projektin perustamisesta DNA-testausten tekemiseksi. Testaukset aloitettiin sukuseuran ohjauksessa vuoden 2020 keväällä koronaviruksen ensimmäisen aallon ollessa menossa. Silloin tehtiin kuusi ensimmäistä isälinjan testiä vapaaehtoisille FTDNA:n Y-111 testillä.


Dna-testien tuloksia Kulkureitti-projektin ajalta


1. Martikaisia on tähän mennessä löytynyt kolmea sukuhaaraa: savolaisia, karjalaisia ja itäsuomalaisia.

2. Vuoden 1400 tienoilla syntyneen itäsuomalaisen sukuhaaran Martikaisen esi-isän perillisiä sukuja on elänyt vuoden 1700 tienoilla ainakin seuraavilla paikkakunnilla:
Lieksa, Juuka, Kiihtelysvaara, Juva, Kangasniemi, Iisalmi, Kuopio, Maaninka, Revonlahti, Siikajoki. On mahdollista, että paikkakuntia tulee lisää, kun uusia testituloksia valmistuu.

3. Näiden sukujen yhteyksiä ei voida kirkonkirjojen tietojen perusteella osoittaa, koska suvut ovat muodostuneet 300 vuoden aikana ennen kirkonkirjojen aikaa 1400-luvun ja 1700-luvun välillä.

DNA-testit kuitenkin selvästi osoittavat sukulaisuuden. Tarkimman Big Y-700 -testin avulla voidaan myös määrittää sukujen haarautumiskohdat sukupolven tai parin tarkkuudella sitä mukaa, kun testejä tehdään.

Geneettinen puu (pdf)