Dna-testit sukututkimuksen apuna


Jos olet suunnitellut DNA-testin tekemistä sukulaisuuden selvittämiseksi ja et tiedä mikä testi pitäisi valita niin lue tämä. Sukuseura Martikainen ry suosittelee testauksessa käytettävän FamilyTree DNA -nimistä testiyritystä, koska heillä on laaja testitarjonta käsittäen kaikki sukututkimuksessa käytetyt testityypit: serkkutesti, isälinjatesti ja äitilinjatesti.

Serkkutesti (Family Ancestry): Voidaan tehdä miehille ja naisille. Tuloksena saadaan näkymä äidin ja isän sukulaisiin aina 3 - 4 sukupolven takaisiin serkkuihin. Testi on varsin käyttökelpoinen kadonneen isän etsintään. FamilyTreeDNA:n testi on nimeltään Family Finder ja hinnaltaan n. $80, mutta tarjouksissa n.$50.

Isälinjatesti (Paternal Ancestry): Voidaan tehdä vain miehille ja kertoo isän-isän-isän-jne. linjassa sukulaissuhteita 10. sukupolveen saakka.
Testejä on monenlaisia. STR-testit (markkeritestit): Y-37, Y-111 ja täydentävät
SNP-testit (snippitestit). Suositeltavin on markkeri- ja snippi-testien yhdistelmä Big Y-700. Pelkällä markkeritestillä saadaan Y-haploryhmä n. 30 000 vuoden takaa ja snippitesteillä täydennettynä tarkempi haploryhmä n. 800-200 vuoden takaa vertailuaineiston (=muita testattuja samaan/ edeltävään/läheiseen haploryhmään kuuluvia) määrästä riippuen. Testien hintahaarukka on n. $100 - $450.

Äitilinjatesti (Maternal Ancestry): Voidaan tehdä miehille ja naisille. Kertoo äidin-äidin-äidin-jne linjassa sukulaissuhteita. Testillä saadaan mt-haploryhmä, joka on ihan eri asia kuin Y-haploryhmä. FamilyTreeDNA:n testi on nimeltään mtDNA. Testin hinta on n. $130 - $160.

Kannattaa seurata tarjouksia, joita yritykset tekevät erityisesti juhlapyhien yhteydessä.

Näin hoidan DNA-testin tulli- ja postitusasiat

Sukuseura teettää DNA-tutkimusten kokeet FamilyTreeDNA:n käyttämässä testilaboratoriossa, jossa tehtäviä testejä tämän jutun neuvot koskevat. Yritys sijaitsee EU:n talousalueen ulkopuolella Houstonissa, Yhdysvaltain Teksasissa.

Kirjeposti kulkee Yhdysvaltojen ja EU:n välillä vapaasti tullin puuttumatta. DNA-näytteessä tarvittavat putkilot ja pumpulipuikot mahtuvat pieneen kirjeeseen.

Kun kirje sisältää muuta kuin tekstin tai paperille tulostettuja kuvia, kirjeen luonne muuttuu tavarakirjeeksi. Sen liikkuessa EU:n ulkopuolelle tai takaisin vaaditaan sisältöselvitys. DNA-testissä käytetään CN22-kaavaketta.


Testivälineiden vastaanotto

Testivälineiden vastaanotto tarvitsee tulliselvityksen. Sitä varten posti lähettää ohjeet sähköpostissa. Saat ilmoituksen, että lähetyksesi ”NUMERO” vaatii tulliselvityksen sekä linkin
tullausohjeisiin jne.

Posti on mahdollisesti jo aiemmin lähettänyt ilmoituksen, jolla se tarjoaa puolestasi tullauksen pientä lisäkorvausta vastaan. Valitettavasti postin järjestelmä ei vuoden 2022 marraskuussa toiminut kunnolla. Se ei tunnistanut DNA-testiä eikä sen tariffinumeroa. Se ei ole myöskään mikään oikotie, sillä se vaatii samat tiedot kuin tuontitullauspalvelu.


DNA-testistä maksettavaa 50€ - 500€ hintaa ei pidä ilmoittaa tullille DNA-testivälineiden arvoksi. Valitettavasti testivälineiden arvo ja toinen tärkeä tieto, tullinimike (tariffinumero) eivät ole saajan tiedossa, koska ne ovat tulevan lähetyksen kirjepaketin sisältävässä
CN22-kaavakkeessa.


Seura useita testejä tehneenä tietää välineiden arvot ja jakaa ne tässä kotitestaajien käyttöön. Testivälineiden arvo on 1$ marraskuussa 2022. Toinen tarvittava tieto on tullinimike (tariffinumero). Sitä voi hakea tullin henkilöasiakkaan Tuontitullaus-palvelusovelluksessa. Hakusanalla ”DNA-testi” (Tariffinumero 382290) tullaus onnistuu (*Huom).


Tuontitullauspalvelu kysyy myös käsittely- ja postituskuluja. Niihin tarvittavat tiedot löydät FamilyTreeDNA:lta saamastasi tilausvahvistuksesta/laskusta. Marraskuussa 2022 summa on 9,95$.

Kun olet vastannut ja tallentanut kaikki tullauspalvelun kohdat, sovellus laskee ALV:n. Se summaa euroiksi luvut 1$ + 9,95$ +2,90€, jossa 2,90€ on postin käsittelymaksu. Summaksi tulee tämän hetken dollarin kurssilla lähes 15€. Alv:n osuus on n. 3,60€. Kun sen maksaa, tullaus on suoritettu. Postin sovelluksessa täytyy erikseen maksaa 2,90€ käsittelymaksu
lähetyksen vapauttamiseksi. Lähetyksen voi noutaa postista noin vuorokauden
kuluttua maksamisen jälkeen.


DNA-näytteen lähettäminen

Kun testit on tehty ja näyteputkilot on laitettu huolellisesti muovipussiin, allekirjoita vihreä kaavake ja laita se ja muovipussi kirjekuoreen, jossa on valmiina toimitusosoite ja postin tiskiltä ostettu postimerkki. Suositus on 1-luokan postilähetys, joka maksoi 2,25€ marraskuussa 2022. Postilla on myös palvelu, jonka pitäisi tuottaa CN-22 kaavake tietojen syöttämisen jälkeen. Sitä testattiin, mutta se ei vielä toimi.


Siksi on paras mennä postiin kirjekuoren kanssa ja täyttää siellä tullikaavake CN22 seuraavasti:

– Ruksi valintaruutuun: Other
– Kirjoita kohtaan Detailed description of contents: Sample for DNA processing
– Weight: 16g
– Value: 1€
– country of origin: USA
– Tariff number: 382290
– Total weight: 0,02kg
– Total value: 1€
– Sender signature and date: oma allekirjoitus ja päivämäärä


(* Huom) Voit vastaanottaa testivälineet sisältävän kirjepaketin myös tariffinumerolla 392690 nimikkeellä PLASTIC SWAB & PLASTIC TUBES.

Vastaanotettavista testivälineistä kerrotaan
alla yksityiskohtainen tullinimikeluettelo poikkeustilanteessa käytettäväksi:

Plastic Vials:
3926.99.9910 Buffer Solution: 3824.99.9370 HydroFlock Swabs: 5601.22.0000